بعد از طی 100000 تا 120000 کیلومتر مصافت ، عمر کاتالیزور به پایان میرسد و کارایی خود را نخواهد داشت و نداشتن کارایی مناسب تا ۵ برابر افزایش آلایندگی را به دنبال خواهد داشت. تقریبا ۴ سال عمر مفید کاتالیست است و پس از آن کارایی خود را از دست داده و خودرو به یک آلاینده محیط زیست تبدیل میشود.
در این مرحله باید کاتالیزور خودرو تعویض گردد که در این صورت ، کاتالیزور قبلی به ضایعات کاتالیزور خودروLinks to an external site. تبدیل خواهد شد که برای استفاده در فرآیند های بازیافت فلزات گرانبها ، مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد تشکیل دهنده ضایعات کاتالیزور خودرو
به صورت کلی ، خاک کاتالیزور خودرو طی فرآیند هایی از ضایعات کاتالیزورخودرو ها تشکیل می شوند.
کاتالیزور خودروها دارای سه بخش اصلی ، یعنی هسته مبدل کاتالیستی ، لایه اکسیدی و ماده کاتالیست هستند که در ادامه مطلب به توضیح آن ها خواهیم پرداخت.
هسته کاتالیست: بسترهای سرامیکی مونولیتی با ساختار لانه زنبوری هستند که در مبدلهای کاتالیوری خودروها استفاده میشوند.
لایه اکسیدی: این لایه از اکسید آلومینیوم، دیاکسید تیتانیوم، دیاکسید سیلیکون تشکیل شده و این لایه نگهدارنده ماده کاتالیست می باشد.
ماده کاتالیست: منظور از ماده کاتالیست همان فلزهای گران قیمت و کمیاب از جمله: پلاتین، طلا، پالادیوم و رادیوم هستند که دلیل به صرفه بودن اکثر از پلادیوم و رادیوم در ساختار مبدل های کاتالیستی خودرو ها استفاده میشود.
البته لازم به ذکر است قیمت پلاتین در بازار نصف قیمت طلاست ولی در صنعت بسته به نیاز و تقاضا و استفاده مقدار زیاد آن گاه قیمت و ارزش آن چندین برابر طلا میشود.
پیشنهاد مطالعه: کاتالیزور ماشین پراید چیست و چه کاری انجام میدهد؟Links to an external site.
بر همین اساس ارزش و قیمت ، مبدل کاتالیستی خودرو ها بر اساس نوع مواد بکار رفته در آن ها ، متفاوت است. به صورت کلی ، کیفیت و ساختار مواد بکار رفته در کاتالیزور خودرو های خارجی ، بسیار متفاوت از خودروها داخلی است و بر خمین اساس ، قیمت ضایعات کاتالیزور خودرو های خارجی بالا تر از خودرو های داخلی مانند پراید است و ارزش بیشتری برای فرآیند های بازیافت فلزات ارزشمند دارند.
خاک اگزوز چیست؟
کاتالیزور خودرو های به مرور زمان و در طی عمر مفید خود ، کم کم فرسوده شده و خرده های ساختار آن ها ، به همراه هوا و آلاینده های خروجی بیرون میرزید که به این ذرات ، خاک کاتالیزور گفته می شود.
کاتالیزور خودرو در سیستم خروجی موتور، چه نقشی دارد؟
عملکرد اصلی کاتالیست خودرو که شامل فلز اکسید است، تبدیل گازهای سمی و خطرناک مانند کربن منوکسید و همینطور پارافینها، اولفینها و ترکیبات آروماتیک که هر سه به عنوان هیدروکربن به گازهای کم خطرتر CO2 و H2O است وبر روی اگزوز نصب شده وظیفه آن کنترل سیستم تسویه آلاینده خودرو میباشد.
چه زمانی باید کاتالیزور خودرو تعویض|حذف شود؟
استفاده از کاتالیزور یا کاتالیست خودرو مزایایی دارد که به طور اختصار و خلاصه شده به آن اشاره کردیم و همین طور استفاده نکردن از کاتالیست نیز مضراتی را در پی خواهد داشت که در ادامه به آن میپردازیم.
در برخی از کشورها استفاده حذف و استفاده نکردن عمدی از کاتالیزوز اگزوز ماشین غیر قانونی و جرم محسوب میگردد.
اولین پیامد این موضوع ، توقف خودرو و پرداخت جریمه هایی سنگین می باشد ، چراکه هزینه های جبران ناپذیری برای محیط زیست می تواند داشته باشد.
عدم وجود کاتالیست مشکلات دیگری نیز به دنبال دارد از جمله آن تحت فشار قرار گرفتن موتور خودرو است و به وجود آمدن مشکلات دیگری همچون کاهش شتاب خودرو.
حذف کاتالیزور به صورت خودسرانه باعث افزایش آلایندگی ۳۰ برابری خودرو و همینطور افزایش مصرف سوخت و افزایش صدای موتور خودرو است.
پس در صورت فرسوده شدن مبدل کاتالیستی یا کاتالیزور خودرو ، باید کاتالیزور فعلی را به ضایعات تبدیل نمود که می توانید آن را به عنوان ضایعات مبدل کاتالیستی به فروش رسایند و مبدل کاتالیستی جدیدی را برای خودرو خود خریداری نمایید.
چراکه این کار برای سلامت محیط زیست و موتور خودرو شما اهمیت بسزایی خواهد داشت.
سخن پایانی
البته قیمت ضایعات کاتالیزور خودرو های خارجی مانند سانتافه ، بنز و ... ، به دلیل کیفیت ساخت کاتالیزور ، بالاتر از خودروهای داخلی مانند پراید و پژو هست ؛ اما به هر حال ضایعات کاتالیزور خودرو ، جدایی از داخلی یا خارجی بودن ، اهمیت و ارزش ویژه ای می تواند داشته باشد.
اگر قصد فروش ضایعات کاتالیزور خودرو را دارید ، می توانید آن را به قیمت روز در مراکز معتبری مانند بازیافت آنلاین به فروش رسانید.